Zijnsoriëntatie

[fusion_builder_container backgroundcolor=”” backgroundimage=”” backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” bordersize=”0px” bordercolor=”” borderstyle=”” paddingtop=”20px” paddingbottom=”20px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” menu_anchor=”” equal_height_columns=”no” hundred_percent=”no” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Zijn

Het woord Zijnsoriëntatie betekent letterlijk: je aandacht oriënteren / richten op ‘Zijn’. Het begrip ‘Zijn’ is vaag, in de zin van moeilijk definieerbaar, maar ‘Zijn’ is wel helder in de zin van persoonlijk ervaarbaar.

‘Zijn’ kun je niet pakken, het is geen object maar ‘iets’ dat van nature al aanwezig is. Het is een staat waarin je kan ‘zijn’ zonder je te hoeven aanpassen, verdedigen, uitleggen, iets te hoeven bereiken of iets te hoeven vermijden. Het is een open staat, en altijd aanwezig.

Het is de gronddimensie van het bestaan. Je zou het kunnen vergelijken met de witte achtergrond achter de woorden die je nu leest. We zijn gefixeerd op objecten als woorden, kleuren, geluiden, geuren, beelden etc. Daardoor zien we niet de ‘achtergrond’ die maakt dat je de woorden kunt waarnemen. ‘Zijn’ is als een open ruimte, als een leegte. 

Vrijheid

Deze open ruimte van Zijn blijkt intrinsiek vrij te zijn van al je patronen, gevoelens en gedachten. Je bent hier in contact met inspiratie, kracht en levenslust van je ware aard die om te beginnen al stralend, heel en liefdevol is.

Er is dus geen lineair verbeteringspad nodig dat van een slecht- naar een goed mens voert.
En het blijkt mogelijk te zijn om op ieder gewenst moment contact te maken met deze vrije dimensie in jezelf.
Hoe opgejaagd, gefrustreerd en neurotisch jij je ook voelt, de grond van je bewustzijn is daar vrij van.

Net als de zon die altijd achter de wolken en regenbuien schijnt. Soms zien we de zon niet, maar ze is er wel altijd!

Meditatie

Wanneer je dit ‘rusten in Zijn’ gaat beoefenen, begeef je je op een pad van zelf-confrontatie. Je wordt je bewust van je historische aannames over jezelf en de wereld.

Je ziet hoe arbitrair ze zijn en je leert ze loslaten voor zover je dat wilt. Zo schep je meer ruimte in jezelf en straalt jouw aanwezigheid een spontane wijsheid en gevoeligheid uit.

Wil jij zelf leren mediteren? Dat kan op individuele basis of in een groep. Bel mij of vul het contactformulier in als je hiervoor interesse hebt. Ik heb zelf jarenlang lopen worstelen met meditatie en ik weet nu precies hoe ik jou het beste kan helpen als jij ook hier mee worstelt! 

School voor Zijnsoriëntatie

Vanuit zijn wens om de scheiding tussen psychotherapie en spiritualiteit op te heffen, richtte Hans Knibbe in 1987 de School voor Zijnsoriëntatie op.

In de afgelopen veertig jaar heeft zij een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De school begon aanvankelijk als een opleidingsinstituut voor psychotherapeuten, maar verplaatste langzamerhand haar zwaartepunt naar bewustzijns-ontwikkeling en zelf-actualisatie voor iedereen en biedt een uitgebalanceerd spiritueel pad voor levenskunst aan.

Belangrijke inspiratiebronnen binnen Zijnsoriëntatie zijn het Tibetaans Boeddhisme, verschillende humanistische therapievormen waarbij daarnaast geput wordt uit de hechtingstheorieën, object-relatie theorieën en het werk van Almaas.

Mark ten Seldam

Vanaf 2006 ben ik opgeleid als Zijnsgeoriënteerd begeleider en ik heb mijn certificaat behaald in 2012. Tot 2016 heb ik alle bij- en nascholingen en retraites gevolgd en was ik lid van de Inspiratiekring.

Met ingang van 2017 leg ik mij meer toe op het ervaren van de staat van Zijn via de lichamelijke invalshoek van de Grinberg Methode. Patronen en routines [lees meer] kunnen via deze lichamelijke invalshoek op een veel diepere manier bewust worden ervaren en losgelaten.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
>